Nyuszika bemegy a cukrászdába:
- Répatorta van? - kérdezi.
- Nincsen. - válaszol az eladó.
Azzal Nyuszika kiment az üzletből.
Másnap is ugyan ez volt a helyzet. Harmadnapra megsajnálta a boltos a Nyuszit, és sütött neki répatortát.
Aznap is bement a Nyuszika a cukrászdába:
- Répatorta van?
Erre már jött is a válasz:
- Igen, van! - mondta büszkén az eladó.
- Akkor jó, mert én azt nem szeretem.
Fotó: Bagyinszki Krisztina
Pár nap, és itt vannak a Húsvéti Ünnepek.
Locsolők, sonka, tojás, vidám nap lesz.
Próbáljátok ki ezt a receptet.
Jolika süteményes füzete
A könyvespolcon pakolászva kezembe került az anyukám által készített receptek füzete.
Ő nagyon tudott és szeretett sütni, főzni. Imádtuk a főztjét apukámmal, Lajossal, együtt. Szerettük őt ezért is.
Próbáljátok ki ezt a receptjét is. Nagyon finom. Ezt a sütit ritkán, de még lehet kapni a cukrászdákban.
Csokoládés fatörzs
Hozzávalók:
- 6 evőkanál rétesliszt
- 6 evőkanál cukor
- 6 tojás
- 3 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál rum
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Krém készitéséhez:
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 20 dkg vaj
A cukrot a tojássárgájával és a szódabikarbónával habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaót, a lisztet,majd a felvert tojásfehérjét.
A masszát sütőpapirral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegitett sütőben, kb 10 perc alatt megsül.
Utána tiszta konyharuhára tesszük a megsült tésztát, lehúzzuk róla a sütőpapirt, majd meglocsoljuk rummal. Hagyjuk meghűlni.
A krém: A cukrot, a tojással, kakaóporral habosra verjük. Majd gőz fölött sűrű péppé keverjük. Ha meghül összekeverjük a vajjal.
A piskótatésztát bekenjük vele, és feltekerjük, majd a maradék krémmel kivülről is befedjük. Villával a tetejét összekarcoljuk, úgy, hogy fatörzsre hasonlítson.
Egy napig hűtőbe tesszük. 10-12 szeletre vághatjuk.
Tóth Veronika
2014.április